استرس به دلایل مختلفی در انسان ها بوجود میاد. هر فرد ممکن است در مراحل متفاوت زندگی خود با استرس های مختلفی مثل استرس شغلی، استرس تحصیلی، استرس اجتماعی و … روبرو شود. پس یادگیری مدیریت استرس برای هر کس امر مهمیست که باید سعی در یادگیری و فراگیری کامل ان داشته باشد تا اسایش و راحتی زندگی را تجربه کند.
هر فرد ممکن است پس از ورود به بازار کار، پس از ترفیع رتبه در سازمان یا ازدواج و ورود به یک محیط جدید دچار استرس شود که اثار جسمی و روحی بدی برایش بوجود اورد.
همچنین ایفای نقش های مهم و تاثیر گذار هم فشار زیادی به فرد وارد میکنند و این باعث تشدید اثر استرس بر روی فرد می شود. استرس باعث بروز بیماری های مختلف قلبی عروقی، مغزی و درد های مختلف دیگر در بدن میشود. همه ی این مطالب بیانگر اهمیت و لزوم یادگیری مدیریت استرس هستند که شاید چیز کوچکی به نظر برسد اما تاثیر زیادی در زندگی و جسم ما دارد. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا اطلاعات جامعی در باره ی مدیریت استرس و تحوه ی بوجود امدن استرس بدست اورید.
ترس چیست
ترس عبارت است از درک یک خطر لحظه ای و مهم که باید در آن واحد به آن عکس العمل نشان داد. این عکس العمل به صورت غیر ارادی است. مثل خوردن دست به یک جسم داغ که بلافاصله و بدون اینکه متوجه شوید میبینید که دست خود را با سرعت از جسم داغ دور کرده اید.
استرس چیست
هر تغییری که انسان تجربه کند یا به عبارت دیگر، هر چیز تازه ای که یک فرد با آن رو برو میشود باعث ایجاد استرس در او میشوند.
استرس انسان را از حالت آرامشی که دارد خارج میکند و وظایف جدید و متفاوتی را بر عهده فرد میگذارد.
استرس تا حدی برای انسانها ضروریست و موجب ایجاد امادگی یا تطبیق فرد با محیط و شرایط جدید میشود. اما از حد مفید که فراتر برود تبدیل به یک موضوع مخرب و مضر میشود که هرچه زودتر باید ان را از بین برد.
اضطراب چیست
درک خطر غیر لحظه ای و غیر مهم را اضطراب گویند. اگر شما دانش اموز پایه نهم هستید و از همین حالا برای کنکور پیش رو واهمه دارید و درس هایتان را به طور تستی و کنکوری میخوانید! دچار اضطراب شده اید،
زیرا که این حالت بوجود آمده برای زمان های نزدیک اهمیت ندارد و شما برای خود به طور غیر واقع بینانه اهمیت خیالی ساخته اید.
یا برای مثال فرض کنید فردی یک بار تصاف میکند، بعد از ان واقعه فرد برای مدت ها هربار که سوار ماشین مشود احساس تصادف میکند. این موضوع ممن در حد یک احساس در ذهن شما یا حتی نمود ان احساس در رفتار شما شود، مثلا شما وقتی احساس تصادف میکنید، محکم دستگیره های خودرو را بگیرید و ان را فشار دهید.
تفاوت بین استرس و اضطراب چیست
با این اوصاف تفاوت بین این دو اینگونه است که میتوان گفت، وجود اضطاب به کلی مخرب ولی وجود استرس تا حدی مفید است.
از طرفی استرس قابل کنترل و مدیریت است و انسان سعی بر غلبه بر استرس دارد اما در برابر اضطراب ناتوان است و خود را تسلیم ان میکند.
شباهت استرس و اضطراب
هردو در شدت های متناسب باعث بروز حالت های بیولوژیکی شبیه هم میشوند. مثلا افزایش ضربان قلب.
در نتیجه استرس قابل مدیریت است و راه های مدیریت بر استرس باید فراگرفته شوند.
بهترین راه حل برای مدیریت استرس
حال که تعریف استرس را متوجه شدیم و فهمیدیم که پاسخ طبیعی بدن در برابر شرایط جدید پیش آمده است، باید در گام اول آن را بپذیریم و آن را بخشی ضروری از زندگی بدانیم. پذیرش مشکلات، ذهن را از حالت تدافعی خارج کرده و به حالت حل مشکل وارد میکند.
طبیعت انسان اینگونه است که ابتدا وارد یک موقعیت استرس زا میشود، سپس زمانی را باید طی کند که با آن شرایط استرس زا کنار بیاید و به حالت ریلکس قبل از تنش وارد شود. ما در مدیریت استرس سعی بر کاهش این زمان داریم. از طرفی هم هستند کسانی که انقدر مشغول مشغله های خود هستند که زمانی برای صرف این زمان ندارند و مدام در حال تجربه استرس و انباشت اثرات ان بر روی جسم و روح خود میشوند.
مهارت مدیریت استرس
برای کاهش اثرات استرس راه های مختلفی هست که اگر بتوانیم همه ی انها را انجام دهیم گام بسیار بزرگی برای مدیریت استرس خود برداشته ایم اما اگر بتوانید حتی چند مورد آن را هم انجام دهید باز به نتیجه ی قابل ملاحضه ای خواهید رسید.
فرض کنید در جلسه ای نشسته اید و میدانید که نوبت به سخنرانی شما خواهد رسید، یا در کلاس درس هستید و باید مطلبی را در کلاس ارئه دهید! در این هنگام یا قبل از شروع جلسه زمانی ۵ یا ۱۰ دقیقه ای به خود اختصاص دهید تا علت عدم اطمینان به خود را بیابید، نفس های آرام بکشید و مطالب را با کمال آرامش مرور کنید.
راه های مدیریت استرس
هر روز یا هر هفته زمانی را برای ورزش کردن اختصاص دهید، ورزش به کاهش فشار خون کمک میکند و مانع استرس زیاد میشود، همچنین ورزش کردن باعث ترش هورمون شادی دوپامین میشود و باعث احساس رضایتمندی در شما میشود.
یوگا یا ورزش های ذهنی را فراموش نکنید. این ورزش ها باعث افزایش تمرکز و اطمینان به خود میشود.
به طبیعت بروید. سر سبزی در ذهن انسان باعث ایجاد احساس ارامش میشود. اگر فرصت سفر کردن ندارید، مدت را به پیاده روی کردن در پارک ها و خیابان های سبز و خلوت بپردازید. حتی اگر وقت پیاده روی کردن را هم ندارید میتوانید مدتی را در روز صرف نگاه کردن به تصاوی طبیعت کنید و خود را در آنها غرق کنید.
لبخند بزنید، حتی به صورت مصنوعی! به تازگی تحقیقاتی انجام شده که نشان میدهد خندیدن یا لبخند زدن حتی به صورت مصنوعی هم موجب کاهش ضربان قلب و استرس میشود.
ظاهر مناسب داشته باشید! ظاهر مناسب چه از طرق لباس مناسب و چه از طریق حالت ایستادن صاف و درست باعث افزایش اعتماد به نفس و کاهش استرس میشود.
با استرس خود بازی کنید
حالا که راه های مدیریت استرس را فرا گرفته اید، منتظر موقعیت های استرس زا باشید تا با به کار بردن این روش ها آن را مدیریت کنید و بر آن غلبه کنید.
اما همه ی موارد بالا نیازمند مدیریت زمان است. در ابتدا باید بتوانید زمان خود را مدیریت کنید تا زمان کافی برای انجام فعالیت های بالا فراهم کنید حتی مدیریت زمان باعث میشود تا افکار مضر و مزاهم از شما دور شوند و با خیال راحت به فعالیت بپردازید. شما میتوانید به مقاله ی راه حل های مدیریت زمان مراجعه کنید تا عملکرد بهتری از خود نشان دهید.
در اخر برای مدیریت استرس سعی کنید مشکلات موجود را بپذیرید و سعی بر غلبه بر انها نداشته باشید، از حمایت دوستان و اشنایان خود بهره مند شوید، خواب کافی داشته باشید و انعطاف پذیر باشید.
گاهی استرس بخاطر افراد دیگر بوجود می اید. مدیریت افکار شما و اولویت بندی موضوعات پیرامون شما، گامی موثر برای مدیریت استرس است.
اعتماد بنفس و استرس
افزایش اعتماد به نفس کاهش استرس را به دنبال دارد.
در هنگام استرس به ندای منفی ضمیر ناخوداگاه خود گوش نکنید.
از نظر روحی و جسمی خود را پرورش دهید.
از افراد دیگر کمک بگیرید، بدانید که چه کسی میتواند شما را در این کار یاری کند.
برای مطالعه مقاله مفید چگونه میتوان یک برنامه ریزی موفق داشت و به آن عمل کرد؟ کلیک کنید